De magie van ‘Ontmoeten’

Ons inziens is de kunst in een goed Werving&Selectie traject dat je elkaar ontmoet. Niet zomaar bij de koffie-automaat of tijdens 1 of 2 gesprekjes. Nee dat je de tijd neemt om elkaar te leren kennen. Dit vergt openheid en je kwetsbaar opstellen. Er moet een verbinding tot stand komen.

De basis voor een goede samenwerking is dat je als mens elkaar gaat ontmoeten. Het draait om het uitwisselen van gedachten, gevoelens, ervaringen en energie. Hier zijn een paar aspecten van wat de kern van zo’n ontmoeting vormt:

  1. Echte verbinding: Dit gaat verder dan oppervlakkige interactie. Het houdt in dat mensen elkaar werkelijk zien en horen, en je uitwisselt wat je persoonlijk drijft zowel privé als in je werk. Dat je merkt dat je elkaar respecteert.
  2. Kwetsbaarheid: Ontmoeten betekent ook dat je jezelf openstelt voor de ander, wat vertrouwen en kwetsbaarheid vraagt. Ook aangeeft wanneer jezelf op je best bent maar ook wanneer niet.
  3. Uitwisseling van energie: Elke ontmoeting draagt een bepaalde energie of dynamiek met zich mee, beïnvloed door de stemming, intenties en houding van de deelnemers. Het is belangrijk dat voelt dat je elkaar inspireert en graag bij elkaar bent.

Kortom, de kern van het ontmoeten tijdens een Werving&Selectie traject ligt in de intentie om elkaar werkelijk te ontmoeten en te verbinden op een authentieke en betekenisvolle manier. Dit vormt de basis om ook in moeilijke tijden elkaar op te zoeken samen tot besluiten te komen die effect geven in het verbeteren van de organisatie en haar mensen.

Ook is het van belang om de ontmoeting tussen mens en organisatie te arrangeren. De kern hiervan draait om de interactie tussen de sollicitant en het grotere geheel van structuren, waarden en doelen die een organisatie belichaamt. Dit soort ontmoeting is anders dan tussen individuen, omdat een organisatie een abstract en collectief systeem is, maar er zijn vergelijkbare fundamentele principes:

  1. Identificatie met waarden en cultuur: Een organisatie heeft een bepaalde cultuur, missie en waarden. Wanneer een sollicitant deze ontmoet, ontstaat er een wisselwerking tussen persoonlijke waarden en de normen van de organisatie. Het is belangrijk dat hierin een grote overlap zit.
  2. Rol en verwachtingen: De ontmoeting met een organisatie gaat vaak gepaard met de toewijzing van een rol. Dit brengt verwachtingen van zowel de sollicitant als de organisatie met zich mee. Een geslaagde ontmoeting betekent dat de verwachtingen duidelijk zijn en in balans worden gehouden door dit regelmatig af te stemmen.
  3. Wederzijds voordeel: Een succesvolle ontmoeting tussen mens en organisatie creëert waarde voor beide partijen. Voor de persoon kan dit professionele groei, zingeving of inkomen betekenen; voor de organisatie is het bijdragen aan het behalen van doelstellingen, productiviteit of innovatie.

Kortom, de ontmoeting tussen mens en organisatie is een balans tussen persoonlijke en organisatorische belangen, waarbij communicatie, erkenning en gedeelde waarden centraal staan. Wanneer deze elementen in harmonie zijn, ontstaat er een krachtige en wederzijds verrijkende relatie.

Wij, Mannen van 58, streven ernaar dat de ontmoeting plaatsvindt. Dit doen we samen met vertegenwoordigers van de organisatie door te achterhalen wie ze als persoon zijn; wat hen drijft en welke persoonlijke eigenschappen aanvullend zijn.

Dit doen we ook in de gesprekken met potentiële kandidaten door persoonlijk contact te maken en niet alleen een lijstje van harde criteria af te vinken. We gaan samen met de kandidaat op pad en achterhalen wat hun mensbeeld is en hoe ze in het leven staan.

Jan Willem-Herman